Hogy záruljon a karácsonyi vacsora?
A gyümölcskenyér elkészítése semmivel sem bonyolultabb, mint akármelyik kevert tésztájú sütemény előállítása. Nincs más dolgunk, mint összekeverni a hozzávalókat, majd a kapott masszát beleönteni a méltán híres őzgerinc formába. Mennyei, omlós édesség, amely pikk-pakk elkészíthető, és az egész család megnyalja utána mind a 10 ujját. Fogyaszthatjuk desszertként, de akár reggelire vagy vacsorára is tökéletes nass lehet.
Hozzávalók:
- 30 dkg vaj (lehetőleg szobahőmérsékletű)
- 30 dkg kandírozott vagy aszalt gyümölcs
- 25 dkg liszt (lehet teljes kiőrlésű vagy rizsliszt is, csak ekkor figyelni kell a tésztánk állagára)
- 25 dkg nyírfa cukor
- 10 dkg porcukor
- 7 tojás
- 5 dkg aprított mandula
- 1 csomag sütőpor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 kiskanál fahéj
- Vaníliás cukor
Elkészítés:
A fahéjas gyümölcskenyér nagyjából 90 perc alatt elkészíthető.
Aprítsuk fel a kandírozott vagy aszalt gyümölcsöket apró darabokra, majd keverjük el az aprított mandulával és a liszttel. A tojásokat a cukorral keverjük jó habosra, egészen addig, míg krémes állagot nem kapunk. Ha ezzel megvagyunk, keverjük a liszthez a sütőport és a vaníliás cukrot, majd a fahéjat és a citromhéjat is. Olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá az egyvelegünkhöz, dolgozzuk jól össze, s már meg is vagyunk a tésztával.
Az őzgerinc formánkat vajazzuk ki alaposan, hogy a süteményt majd egyszerűen ki tudjuk szedni. A kivajazott formát lisztezzük be, majd előmelegített sütőben körülbelül 35-40 percig süssük a gyümölcsös-fahéjas masszát. Ha a sütemény teteje idő előtt pirulni kezdene, takarjuk le fóliával, nehogy idő előtt odaégjen.
Az idő lejártával ellenőrizzük a tészta állagát egy hústű vagy fogpiszkáló segítségével. Amennyiben belül már nem tűnik ragacsosnak, a tésztát borítsuk ki a formából, szórjuk meg egy kevés porcukorral, s már tálalhatunk is!
Az édesszájúak a tésztához csokoládé darabokat is keverhetnek, s így frissen, a sütőből kikerülve a gyümölcskenyerünk szeletei forró, olvadozó csokoládé folyamokat árasztanak majd magukból.
Jó étvágyat!
2015-11-18 15:53