Hogy záruljon a karácsonyi vacsora? | Karácsonyfa Webshop
  • A megrendelés menete csak 3 lépés

  • 1. Fenyőfa kiválasztása

    Óriási választék, kedvező fenyő árak, kifogástalan minőség, több méret

  • 2. Megrendelés

    Adja meg számlázási és szállítási címét

  • 3. Véglegesítés

    Ellenőrizze az adatokat és készen is vagyunk!

Hogy záruljon a karácsonyi vacsora?

A gyümölcskenyér elkészítése semmivel sem bonyolultabb, mint akármelyik kevert tésztájú sütemény előállítása. Nincs más dolgunk, mint összekeverni a hozzávalókat, majd a kapott masszát beleönteni a méltán híres őzgerinc formába. Mennyei, omlós édesség, amely pikk-pakk elkészíthető, és az egész család megnyalja utána mind a 10 ujját. Fogyaszthatjuk desszertként, de akár reggelire vagy vacsorára is tökéletes nass lehet.

Hozzávalók:

  • 30 dkg vaj (lehetőleg szobahőmérsékletű)
  • 30 dkg kandírozott vagy aszalt gyümölcs
  • 25 dkg liszt (lehet teljes kiőrlésű vagy rizsliszt is, csak ekkor figyelni kell a tésztánk állagára)
  • 25 dkg nyírfa cukor
  • 10 dkg porcukor
  • 7 tojás
  • 5 dkg aprított mandula
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 kiskanál fahéj
  • Vaníliás cukor

Elkészítés:

A fahéjas gyümölcskenyér nagyjából 90 perc alatt elkészíthető.

Aprítsuk fel a kandírozott vagy aszalt gyümölcsöket apró darabokra, majd keverjük el az aprított mandulával és a liszttel. A tojásokat a cukorral keverjük jó habosra, egészen addig, míg krémes állagot nem kapunk. Ha ezzel megvagyunk, keverjük a liszthez a sütőport és a vaníliás cukrot, majd a fahéjat és a citromhéjat is. Olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá az egyvelegünkhöz, dolgozzuk jól össze, s már meg is vagyunk a tésztával.

Az őzgerinc formánkat vajazzuk ki alaposan, hogy a süteményt majd egyszerűen ki tudjuk szedni. A kivajazott formát lisztezzük be, majd előmelegített sütőben körülbelül 35-40 percig süssük a gyümölcsös-fahéjas masszát. Ha a sütemény teteje idő előtt pirulni kezdene, takarjuk le fóliával, nehogy idő előtt odaégjen.

Az idő lejártával ellenőrizzük a tészta állagát egy hústű vagy fogpiszkáló segítségével. Amennyiben belül már nem tűnik ragacsosnak, a tésztát borítsuk ki a formából, szórjuk meg egy kevés porcukorral, s már tálalhatunk is!

Az édesszájúak a tésztához csokoládé darabokat is keverhetnek, s így frissen, a sütőből kikerülve a gyümölcskenyerünk szeletei forró, olvadozó csokoládé folyamokat árasztanak majd magukból.

Jó étvágyat!

2015-11-18 15:53