Eljött az adventi időszak, milyen az ideális koszorú?
Az adventi időszak egészen karácsonyig tart. Ilyenkor minden család asztalára kikerül az adventi koszorú, melynek első gyertyáját advent első vasárnapján szokás meggyújtani. A következő három hétvégén mindig egyel több gyertya ég a fenyőfa ágaiból készült koszorún, mígnem karácsony napján, a karácsonyfa tövében ücsörögve a koszorú minden gyertyája lángba borul. Advent első vasárnapja az egyházi újév kezdetét is jelöli.
Az adventi koszorú készítése a 19-20. Század óta vált elterjedtté. Elődjét az 1800-as években egy német evangélikus lelkész, Johann H. Wichern készítette el. Egy kereket függesztett fel, melyet némi fenyőfa ág és 23 gyertya díszített, melyek közül egyet minden nap meggyújtottak, egészen karácsonyig. A mai adventi koszorúkat a hagyományokhoz hűen fenyőfa ágából készítik, s négy gyertya ékesíti.
Hogyan készíthetünk adventi koszorút házilag?
Az adventi, karácsonyi dísz alapja a szokásos koszorú, mely többféle anyagból is készülhet. Ezt az alapot manapság számos anyaggal dívik bevonni, a klasszikus adventi koszorú azonban a fenyőfa ágaiból, gallyaiból van elkészítve. Az illatozó fenyő és a gyertyák hangulatosan pislákoló fénye garantálja a kellemes, ünnepi hangulatot.
A már jól megszokott fenyőfa ágak mellett más egyéb, természetes összetevőket is felhasználhatunk adventi koszorú készítésekor. A naturális alapanyagok legnagyobb előnye maga a bódító illat, amely rengeteget képes hozzátenni az ünnepi élményekhez. Használjunk tehát a fenyőfa részei mellett bátran fahéj rudat, szárított narancskarikát vagy akár mandulát, diót is, melyeket ízlés szerint akár le is fújhatunk. Rendkívül ötletes megoldás tud lenni a toboz, a fenyőfa legszebb éke is, hiszen gyantás, friss fenyőillata az égő gyertyák mellett kellemes és nyugtató hatású lehet.
Amennyiben nem fenyőfa ágaival díszített adventi koszorút készítünk, de nem szívesen mondunk le a fenyő bódító illatáról, könnyedén dekorálhatjuk étkezőasztalunkat, környezetünket egyéb, fenyőágból készült díszekkel is.
Ne feledkezzünk meg a díszítő szalagokról se, ezek ugyanis a fenyő ágait rendkívüli módon képesek feldobni, s a koszorúnk egyből melegséget áraszt majd magából.
2015-11-18 15:47