Mi legyen a karácsonyi desszert?
Marcipános mandulakrém torta
A marcipános mandulakrém torta elkészítése nagyjából 90 percet vesz igénybe. Kitűnő karácsonyi finomság és remek dísze lehet az ünnepi asztalnak. Elkészítése igényel némi precizitást, de higyjék el, megéri a pepecs munka!
Hozzávalók:
A tésztához
· 7 tojás
· 7 púpozott evőkanál liszt
· 7 evőkanál cukor
· késhegynyi sütőpor
A krémhez
· 40 dkg vaj
· 40 dkg porcukor
· 20 dkg darált mandula
· 5 cl Amaretto + 1 kanálnyi a lapok locsolásához
· 10 dkg natúr marcipánmassza lereszelve
A torta bevonatához
· natúr és színes marcipán
· kemény fehér cukormáz (mézeskalácsok díszítésénél használatos)
Elkészítés:
Válasszuk szét a tojások fehérjét és sárgáját. A fehérjéből készítsünk kemény állagú tojáshabot némi cukor hozzáadásával, a sárgáját pedig szépen apránként, óvatosan keverjük hozzá. Ha ez megvan, ismételjük meg ezt a liszttel elkevert sütőporral is, majd óvatosan keverjük a masszát habosra. Vigyázzunk, hogy a levegő ne távozzon tésztánkból.
A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, hogy a tészta ne ragadjon le. Öntsük bele a kapott masszát, simítsuk el a tetejét, majd mehet is az egész az előmelegített sütőbe. A tészta 35 perc alatt elkészül, ám érdemes tűpróbát alkalmazni.
Jöhet a krém! A maradék hozzávalót a puha, szobahőmérsékletű vajjal keverjük krémesre. A már kihűlt tésztát vágjuk három lapba, majd a rétegeket töltsük meg az imént készített mandulás krémmel. Ha biztosra akarunk menni, érdemes a lapokat finoman megöntözni egy kis Amarettóval, csak az íze kedvéért. Kenjük körbe kívülről is az egész tortát, majd helyezzük el a hűtőben, hogy kellően ki tudjon hűlni.
Már nincs is más hátra, mint a torta bevonata. Szórjuk meg a nyújtódeszkát porcukorral, s nyújtsuk laposra a marcipánt. Amint elértük a kívánt vastagságot, vonjuk be vele óvatosan a tortát, a színes marcipánokból pedig formáljunk karácsonyi díszeket, s díszítsük vele tortánkat tetszés szerint.
Jó étvágyat!
2014-12-17 09:14