Karácsonyi desszert tippek
Előző cikkünkhöz kapcsolódva most ismét karácsonyi desszertet ajánlanánk Önöknek, hogy ne mindig ugyan az kerüljön az asztalra és becsempészhessenek valami különleges újdonságot a karácsonyi menübe. Most igazi karácsonyi finomság következik, fogadják szeretettel!
Karácsonyi habfenyőfa
Ne ijedjünk meg, nem olyan bonyolult a recept, mint amilyennek elképzelés alapján tűnik, s emellett remek díszt és különleges finomságot kapatunk elkészítése után.
Hozzávalók a karácsonyfa habjához:
Tojásfehérje ( kb. 80 g)
Porcukor (240 g)
Egy késhegynyi citromsav por
4 csöpp zöld ételfesték
Hozzávalók a díszhez:
Étcsokoládé (nagyjából 30 g 50% körüli olvasztott étcsoki)
Elkészítés:
Mérjük ki a tojásfehérjét, majd adjuk hozzá a porcukrot és a késhegynyi citromsav port is. Vízgőz felett melegítsük olyan hőmérsékletűre, hogy ha ujjunk végét belemártjuk, csípősnek érezzük a kapott masszát. Mire ezt az állapotot elérjük, szinte biztos, hogy a cukor is felolvad, de erre azért érdemes odafigyelni, különben a hab csomóssá válhat.
A felmelegített tojásos masszát habverővel kezdjük el habosítani, kezdetben csak közepes fokozaton. Ha elég szilárd lett, adjuk hozzá a zöld ételfestéket, melytől a kis fáink koronája egészen hasonlatossá válik egy igazi fenyőfához. Keverjük el óvatosan, majd egy csillagcsöves habzsákba öntsük át azt. Már nyomhatjuk is a fenyőfa formákat a sütőpapíros tepsibe, s ha ezzel megvagyunk, 60-85 fokon 2-4 óra alatt szárítsuk ki a kis zöld habcsók fenyőfákat (lehetőleg légkeverés nélkül).
Miközben várakozunk, olvasszuk fel vízgőz felett a csokoládét, s készítsünk belőle apró csillagokat a fenyőfák tetejére. Ebben szintén egy kis tölcsérre lesz szükségünk, a csokit pedig sütőpapírra formázzuk, hisz erről könnyedén le tudjuk szedni kihűlés után.
Amint elkészültek a kis fenyőfáink, tetejükre szintén nyomjunk egy csöpp olvasztott csokoládét, melyhez könnyedén odaragaszthatjuk a kis csillagokat. Egy kevés porcukor, s már tálalhatjuk is a hófödte ehető fenyőfáinkat!
Jó étvágyat!
2014-12-12 10:02